7/8/13

Ένα σίριαλ χωρίς τέλος



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είναι πλέον σαν έθιμο. Βλέποντας το καταλαβαίνεις ότι ήρθε το καλοκαίρι στην Ελλάδα βρε παιδί μου. Κάθε χρόνο οι πυρκαγιές μας κάνουν να καταλάβουμε σε ποια σεζόν βρισκόμαστε. Kαι σε ποια χώρα φυσικά. Είναι βέβαιο, ότι αν όλα αυτά συνέβαιναν σε κάποιο άλλο πολιτισμένο κράτος, θα είχαν παρθεί κάποια μέτρα. Στην Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες τίποτα δεν έχει αλλάξει.


Αυτές τις μέρες βλέπουμε πάλι το ίδιο έργο. Πυρκαγιές παντού. «Οι μισές πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό» είπε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Τι διαπίστωση. Το θέμα είναι τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός τώρα, αλλά και όλα τα προηγούμενα  χρόνια, για να αντιμετωπίσει τους εμπρησμούς. Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε και μέτρα πάντως. Θα απαγορευτεί, λέει, η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στα δάση από τη δύση έως την ανατολή του ηλίου και σε πολλές περιπτώσεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλό μέτρο ακούγεται. Αλλά πιστεύετε ότι πραγματικά θα τηρηθεί; Δηλαδή, αν πάω αύριο βράδυ με το αυτοκίνητο, σε ένα κοντινό στην Αθήνα δάσος, θα βρεθεί κάποιος χριστιανός να με σταματήσει; Μη μας βάζετε σε πειρασμό να το δοκιμάσουμε…

Νομίζω, ότι οι εμπρηστές στην χώρα μας χωρίζονται σε 2 απλές κατηγορίες: τους «απρόσεκτους» και τους «χτίστες». Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η πρόσφατη περίπτωση του απρόσεκτου πολίτη στην Ρόδο. Έβαλε ένα μπάρμπεκιου και τελικά έκαψε 40.000 στρέμματα δάσους. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν όλοι αυτοί που βάζουν φωτιές σε διάφορα σημεία, στα οποία λίγο καιρό μετά «φυτρώνουν» σπίτια. Σκεφτείτε το λίγο αυτό: σπίτια στα οποία κάποιος ενεργεί για να περάσει από μπροστά δρόμος, να έχουν ρεύμα και νερό. Είναι οργανωμένο το σχέδιο.

Υπάρχει φυσικά και μια τρίτη -πιο φαντεζί- κατηγορία, σύμφωνα με κάποιους. Αρκετοί λένε ότι τις φωτιές στην Ελλάδα τις βάζουν… ξένοι πράκτορες, που θέλουν το κακό μας. Εννοείτε ότι κανείς τέτοιος πράκτορας δεν έχει βρεθεί ποτέ. Και προσωπικά δεν πιστεύω αυτές τις θεωρίες. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου βέβαια. Έως τότε, οι εν λόγω θεωρίες μάλλον έχουν την ίδια βαρύτητα με… το τέρας του Λοχ Νες. Για το οποίο υπάρχουν και «φωτογραφίες» ε. Στην δική μας περίπτωση, δεν έχουμε οπτικό-ακουστικό υλικό που να αποδεικνύει την ύπαρξη τους.

Σε όλα αυτά το κράτος παραμένει απλά παρατηρητής. Κάποιες φορές προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως φταίει… ο στρατηγός άνεμος. Δεν εκμεταλλεύται μάλιστα ούτε την τεχνολογία. Πλέον με το απλό λογισμικό «Google Earth» μπορεί εύκολα κάποιος να χαρτογραφήσει μια περιοχή. Για να δει που ακριβώς υπάρχει δάσος και που «ξεφυτρώνουν» σπίτια. Αλήθεια, γίνεται κάποια τέτοια καταγραφή από την ελληνική κυβέρνηση και αν ναι (λέμε αν), τι κάνει όταν διαπιστώνει παρανομίες; Ας μην συζητήσουμε και για τις αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Και τώρα το κερασάκι στην τούρτα. Πως αντιδρά η δικαιοσύνη. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Domino, την περίοδο 2000- 2009 σχηματίστηκαν 46.296 δικογραφίες, από τις συνολικά 110.846 δασικές πυρκαγιές στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και καταδικάστηκαν συνολικά 1.341 εμπρηστές δάσους. Ωστόσο, μόλις ένας (!) από τους καταδικασθέντες πέρασε για αρκετό διάστημα (πάνω από 5 χρόνια) το κατώφλι των φυλακών. Οι περισσότεροι κρατήθηκαν για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, ενώ για το 72% των εν λόγω εμπρηστών, η ποινή τους ανεστάλη ή μετατράπηκε σε χρηματική! Το καταλάβατε: καίς, (πιθανόν) συλλαμβάνεσαι, πληρώνεις, είσαι έξω. Αυτό είναι το story. Όχι και τόσο δύσκολο τελικά.




* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου