21/7/13

Ντοκιμαντέρ για Troktiko: Απαντήσεις και ερωτήματα



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Ακριβώς 3 χρόνια μετά την δολοφονία του δημιουργού του blog Troktiko, Σωκράτη Γκιόλια, ένα ντοκιμαντέρ έρχεται να μας λύσει αρκετά ερωτήματα γύρο από το διάσημο ιστολόγιο του οποίου η λειτουργία σταμάτησε με βίαιο τρόπο. Οι συντάκτες του γνωστού blog μιλούν για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα, δίνοντας λεπτομέρειες πολλές εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Στο Domino, ήμασταν από τα πρώτα blogs που δημοσιεύσαμε την είδηση της επαναλειτουργίας του Troktiko. Έρχεται τώρα ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Troktiko: η αληθινή ιστορία», που μιλάει για την λειτουργία του δημοφιλούς blog… από μέσα. Για το πώς έφτασε από «κάτι που έγινε για πλάκα» να είναι το νούμερο ένα blog της Ελλάδας, με επισκεψιμότητα που άγγιζε το 1,5 εκατ επισκέπτες την ημέρα. 

Στο εν λόγω ντοκιμαντέρ, το οποίο αναρτήθηκε στο Troktiko, οι άμεσοι συνεργάτες του Σωκράτη Γκιόλια περιγράφουν την καθημερινή συνεργασία μαζί του, το πώς δούλευαν τότε, αλλά θυμούνται και την ημέρα που μάθανε για τον αιφνίδιο θάνατο του, πριν από 3 χρόνια. Στην κάμερα μιλά για πρώτη φορά και ο αδερφός του Σωκράτη Γκιόλια. Οι περισσότεροι από τους συντάκτες του Troktiko δεν δείχνουν τα πρόσωπα τους. Αν και προσωπικά είμαι κατά της ανωνυμίας, ακόμα και στο διαδίκτυο, στην συγκεκριμένη περίπτωση η μη αποκάλυψη των ονομάτων τους είναι ως ένα σημείο δικαιολογημένη. Δεν έχουν άλλωστε και τις καλύτερες αναμνήσεις, από την δολοφονία του συνεργάτη και φίλου τους. 

Νομίζω ότι βλέποντας το ντοκιμαντέρ, αξίζει –ανάμεσα σε άλλα- να σταθούμε σε 3 κύρια σημεία, που αφορούν την τότε λειτουργία του θρυλικού blog. Πρώτον, η διαφορετικότητα της άποψης. Στο Troktiko, όπως τονίζουν και οι συντάκτες του στην κάμερα, ήταν ελεύθεροι να γράψουν ότι ήθελαν. Ανεξάρτητα από αν ήταν υπέρ ή κατά κάποιων προσώπων ή κοινωνικών ομάδων. Ακόμα και αν οι συντάκτες διαφωνούσαν μεταξύ τους πάνω σε κάποιο θέμα, ο καθένας μπορούσε ελεύθερα να γράψει την δική του οπτική. 

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που οδήγησε το Troktiko στην μεγάλη επιτυχία, ήταν ότι ποτέ δεν «βάφτηκε» πολιτικά. Δεν μετέδιδε τα γεγονότα μόνο με αριστερά ή μόνο με δεξιά «γυαλιά». Οι συντάκτες του έκριναν το κάθε γεγονός ξεχωριστά. Μακριά από κομματικές ταμπέλες, μονόπλευρες απόψεις και προκαταλήψεις. Είναι κάτι που στα τωρινά ΜΜΕ της Ελλάδας σπανίζει. Μη σας πω ότι δεν υπάρχει καθόλου και φανώ ισοπεδωτικός. Στο ντοκιμαντέρ, περιγράφεται επιπλέον, το πώς «αφόπλιζαν» κάποιους αναγνώστες, οι οποίοι χαρακτήριζαν το blog ως «Αριστερό» ή «Δεξιό».  

Τρίτο σημείο που αφορά την τότε λειτουργία του Troktiko και αξίζει να σταθούμε, έχει να κάνει με μια λέξη που ακούμε συχνά και σήμερα. Η λέξη αυτή είναι η «εμπορικότητα». Μια λέξη στην οποία ο Σωκράτης Γκιόλιας, όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, έδινε μεγάλη σημασία. Έψαχνε συνεχώς το τι είναι εμπορικό και τι όχι, με την καλή έννοια. Ο ίδιος ενδιαφερόταν για το ποια είδηση θα είχε ανταπόκριση από τους αναγνώστες του και ήταν αυτή που τελικά αναρτούσε στο blog. Προσπαθούσε πάντα να προσαρμόζεται στα ενδιαφέροντα του κοινό που τον τιμούσε διαβάζοντας το ιστολόγιο του. Πολλές φορές ακούμε ότι η «εμπορικότητα» είναι κάτι μάλλον αρνητικό. Αντίθετα, ο Σωκράτης Γκιόλιας την είχε μετατρέψει σε «όπλο» και κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να φτάσει… στα pc όλων των Ελλήνων. 

Στο ντοκιμαντέρ καταγράφονται για πρώτη φορά πολλά στοιχεία για το πώς λειτουργούσε το Troktiko. Μένουν όμως και πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Το κυριότερο, είναι ότι δεν δίνεται κανένα επιπλέον στοιχείο έστω και σε επίπεδο θεωρίας- για την δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια. Νομίζω ότι οι άμεσοι συνεργάτες του, πολλοί από τους οποίους μιλούν στην κάμερα, κάτι παραπάνω θα ξέρουν για αυτή την σκοτεινή υπόθεση. Ωστόσο (μέχρι τώρα) φαίνεται ότι δεν θέλουν να μιλήσουν δημόσια και με περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. 

Σημειώνεται, ότι η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη. Επισήμως την εύθηνη είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» με προκήρυξη της, αλλά έως τώρα κανείς δεν έχει συλληφθεί για την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός, ότι δεν έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα, ούτε το laptop του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου, ούτε τα δύο κινητά του τηλέφωνα. 

Από την άλλη πλευρά, για να τα λέμε όλα, υπάρχουν και αρκετοί που εκτιμούν ότι η δολοφονία δεν έγινε από την «Σέχτα Επαναστατών», αλλά από κάποιον άλλον/άλλους. Κάποιους που, για χάρη συμφερόντων, ήθελαν να κλείσουν το στόμα του Σωκράτη Γκιόλια και ουσιαστικά να τερματίσουν την λειτουργία του γνωστού blog. Διαλέχτε όποιο σενάριο προτιμάτε. Η ουσία είναι ότι οι έρευνες της αστυνομίας έχουν βαλτώσει πλήρως και μέχρι να πιαστούν οι ένοχοι (αν πιαστούν ποτέ) οι θεωρίες που θα κυκλοφορούν θα είναι πολλές. Άλλες με μια δόση αλήθειας και άλλες όχι. 

Μην ξεχνάμε και ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο: Λίγες μέρες πριν την βίαιη εκτέλεση του δημιουργού του Troktiko –λέγεται- ότι ο γνωστός δημοσιογράφος ετοίμαζε να αποκαλύψει ένα μεγάλο θέμα. Μια τρανταχτή αποκάλυψη η οποία τελικά δεν έγινε. Ποτέ δεν μάθαμε ποιο ήταν το θέμα που θα έβγαζε ο Σωκράτης Γκιόλιας. Κανένα άλλο ΜΜΕ ή blog δεν έκανε την αποκάλυψη ακόμα και μετά τον θάνατο του, ενώ για αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε στο ντοκιμαντέρ, από τους συνεργάτες του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου