26/7/13

Αποδείξεις, όπως λέμε... αντικαπνιστικός νόμος

Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Έρχεται, λέει, «καυτός» Αύγουστος. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε μαγαζιά, για να τσεκάρουν την έκδοση ή μη αποδείξεων. Επίσης προτείνονται μια σειρά από μέτρα, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να δει την μείωση του ΦΠΑ… χειροπιαστά. Αν κρίνουμε πάντως, από το πόσο εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος και το πόσοι έλεγχοι γίνανε για το εν λόγω ζήτημα, μάλλον δεν πρέπει να είμαστε και τόσο αισιόδοξοι.

Ζούμε στην Ελλάδα. Εντάξει, πάντα είχαμε μια τάση προς… την πονηριά. Να τα λέμε όλα. Ήρθε και η κρίση, στριμωχτήκαμε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε επιδοθεί σε έναν άτυπο αγώνα για το ποιος θα κλέψει πιο πολύ. Το θέμα είναι βεβαίως και το κράτος τι κάνει από την πλευρά του. Τι δεν κάνει, να λέμε καλύτερα.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση γίνεται πράξη. Πριν λίγες μέρες γράφαμε εδώ στο Domino, ότι αν η μείωση δεν φτάσει άμεσα στο πιάτο του πελάτη, το μέτρο αυτό θα πάει… στον κάδο των αχρήστων. Και εννοείτε ότι οι καταστηματάρχες θα πρέπει να κόβουν αποδείξεις. Αν διαβάζει το κείμενο κάποιος που κατοικεί σε άλλη χώρα, σίγουρα θα μονολογεί «καλά αυτό είναι αυτονόητο». Όχι, εδώ στην Ελλάδα δεν ήταν –και δεν είναι- αυτονόητο. 

Μέσα στους τρόπους οι οποίοι εξετάζονται για την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής που έχει λάβει εδώ και χρόνια τερατώδεις διαστάσεις υπάρχουν και προτάσεις για σκληρά μέτρα που φθάνουν μέχρι και στο προειδοποιητικό λουκέτο σε καταστήματα που παρανομούν. Τη συγκεκριμένη πρόταση έκανε στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ειδικότερα ο ΣΕΤΕ προτείνει προειδοποιητικό κλείσιμο για όσους καταστηματάρχες αρνούνται να κόψουν αποδείξεις. Παράλληλα ζητά και την διαγραφή από τα μητρώα συνδέσμων για εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν καταδικασθεί οριστικά για φοροδιαφυγή.

Ένα ακόμη προτεινόμενο μέτρο είναι και η υποχρεωτική αναγραφή της μείωσης του ΦΠΑ στους τιμοκαταλόγους, με στόχο να μπορεί ο καταναλωτής να είναι ενήμερος για τη νέα τιμή που διαμορφώνεται για το εκάστοτε προϊόν. Να και η ενημέρωση του πολίτη που λέγαμε. Να βλέπει, δηλαδή, ελεύθερα ο καθένας πόσο κόστιζε ένα πιάτο με τον ΦΠΑ στο 23% και πόσο κοστίζει με τον ΦΠΑ στο 13%. Το σουβλάκι που το παίρναμε π.χ. 2 ευρώ, από 1η Αυγούστου, μην το ξανά δούμε βρε παιδιά πάλι 2 ευρώ. Μάλλον στην ίδια τιμή θα το ξανά δούμε, γιατί είπαμε, στην Ελλάδα είμαστε. Αλλά κουβέντα να γίνεται.

Αν κρίνουμε από το φιάσκο με τον αντικαπνιστικό νόμο, δεν δικαιούμαστε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι. Ένας νόμος που ψηφίστηκε, ανακοινώθηκε, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το κράτος παρέμεινε σε ρόλο… θεατή, χωρίς να κάνει ουσιαστικά τίποτα. Τόσο απλά.

Εκεί την πλήρωσαν οι μη καπνιστές, που άδικα χάρηκαν ότι θα πίνουν τον καφέ τους –σε κλειστό χώρο- χωρίς να εισπνέουν το καπνό του διπλανού. Εδώ, αν ο μειωμένος ΦΠΑ δεν περάσει στο πιάτο ή αν οι καταστηματάρχες δεν κόβουν αποδείξεις, θα τα πληρώσει η τσέπη όλων μας. Και τότε δεν θα μας φταίει η (αντιπαθητική κατά τα άλλα) Τρόικα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου