2/7/13

Πως τα νότια προάστια θα γίνουν το κέντρο της πόλης (+φωτο)


Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Οι περισσότερες ειδήσεις που διαβάζουμε αυτόν τον καιρό, στην Ελλάδα της κρίσης, είναι δυσάρεστες. Ας κάνουμε ένα διάλλειμα, που έλεγε και μια διαφήμιση. Η Αθήνα είναι η μοναδική παραθαλάσσια πρωτεύουσα της Ευρώπης, ωστόσο αρκετοί πολίτες της… δεν βλέπουν θάλασσα. Τρία μεγάλα εγχειρήματα, που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να κάνουν τα νότια προάστια σημείο αναφοράς.

Βήμα 1ο: Η ανάπλαση στον χώρο του πρώην ιπποδρόμου, στο Φαληρικό Δέλτα. Τυχαίνει να βρίσκομαι… σε απόσταση αναπνοής από το εν λόγω μέρος, καθώς η κατοικία μου είναι ακριβώς απέναντι από τον άλλοτε στίβο των αλόγων. Οι μπουλντόζες έχουν μπει εδώ και καιρό, έχουν δημιουργηθεί μεγάλοι λόφοι από χώμα, και γενικότερα οι εργασίες προχωρούν σε καθημερινή βάση. Μια γεύση από την εξέλιξη των έργων μπορείτε να πάρετε βλέποντας τις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Domino. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας. 
 
Έργα στον χώρο του πρώην ιππορόμου-1
Εκεί λοιπόν θα γίνει, όπως προβλέπουν τα σχέδια, ένα κέντρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Θα δούμε να δημιουργείται η νέα Εθνική βιβλιοθήκη, αλλά και μια μεγάλη Λυρική σκηνή. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα πάρκο 170.000 τ.μ. ενώ παραπονεμένοι δεν θα μείνουν ούτε οι μικρότεροι της παρέας, αφού έχουν μπει ήδη και οι πρώτες… τσουλήθρες που θα είναι μέρος της ελεύθερης παιδικής χαράς, η οποία θα γίνει εκεί. Σημαντική σημείωση επίσης: θα δημιουργηθούν περίπου 2.500 θέσεις εργασίας. Όλα αυτά μόλις 4,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. 
 
Έργα στον χώρο του πρώην ιπποδρόμου-2
Δεν ξέρω αν θα γίνουν όλα τόσο ωραία όσο παρουσιάζονται στα χαρτιά. Αυτό θα πρέπει να το δούμε όταν το έργο ολοκληρωθεί, μέσα στα επόμενα χρόνια. Πάντως, σε σύγκριση με την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή την λειτουργία του ιπποδρόμου κυριολεκτικά έξω από την πόρτα των κατοίκων της περιοχής, τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα. Και δεν ήταν μόνο ο ιππόδρομος. Ήταν και οι διάφοροι στάβλοι, οι οποίοι ήταν διασκορπισμένοι σε διάφορα κοντινά σημεία, δίπλα σε σπίτια, μπαλκόνια, αυλές. Ωραίες εποχές. 
 
Έργα στον χώρο του πρώην ιπποδρόμου-3
Βήμα 2ο: Το οικόπεδο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί οι εξελίξεις κυλούν λίγο πιο αργά. Έχει κηρυχτεί διαγωνισμός για το ποιος –επιτέλους- θα επενδύσει εκεί. Αυτή την στιγμή, βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες (Lamda Development, London & Regional Properties, Elbit). Καταληκτική προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 29η Οκτωβρίου 2013. 

Μιλάμε για το μεγαλύτερο οικόπεδο στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται δηλαδή καν να «τσακωθούμε» για το τι ακριβώς θα γίνει εκεί. Μπορούν να γίνουν σχεδόν τα πάντα. Από πάρκο τεραστίων διαστάσεων και αθλητικές εγκαταστάσεις, μέχρι καφετέριες και κτήρια κατοικιών. Σε παλιότερο άρθρο αυτού εδώ του blog, είχαμε πει ότι μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων, ακόμα και πίστα της Formula 1 στον αχανή χώρο του πρώην αεροδρομίου. Η οποία πίστα με σωστό χειρισμό από το κράτος, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά κέρδη για την Ελλάδα. Μακάρι από τον ερχόμενο Οκτώβριο να μπουν οι μπουλντόζες και στο Ελληνικό. 

Βεβαίως, για να τα λέμε όλα, πρόκειται για δύο περιπτώσεις στις οποίες το κράτος έχει δείξει ήδη μεγάλη ολιγωρία και ερασιτεχνισμό. Ο χώρος του πρώην ιπποδρόμου βρίσκεται διαθέσιμος από το 2004, ενώ αυτός στο Ελληνικό αραχνιάζει για πάνω από μια 10ετια. Κανείς αρμόδιος δεν έχει ενδιαφερθεί όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά επειδή ζούμε… στην Ελλάδα, κάλιο αργά παρά ποτέ. Ας γίνουν τα συγκεκριμένα έργα, έστω τώρα. 

Βήμα 3ο: Το πώς οι πολίτες θα κατεβαίνουν προς την παραλία. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι 4 νέοι σταθμοί του Μετρό στα νότια προάστια. Αυτοί θα βρίσκονται σε: Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμο και Ελληνικό. Μια σημαντική εξέλιξη που θα φέρει την παραλία ακόμα πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό, ότι η απόσταση Σύνταγμα- Ελληνικό θα διανύεται πλέον σε 14 λεπτά.

Και δεν είναι μικρό πράγμα το Μετρό για την ανάπτυξη μιας περιοχής. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, πως ήταν το Γκάζι πριν κάποια χρόνια, προτού γίνει εκεί ο σταθμός του Μετρό. Μια τοποθεσία πλήρως ανεκμετάλλευτη και αδιάφορη. Σήμερα η περιοχή στο Γκάζι είναι σημείο συνάντησης για χιλιάδες νέους, αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία, καθημερινά. Τα διάφορα μαγαζιά ψυχαγωγίας, έχουν πολλαπλασιαστεί, μαζί με τις θέσεις εργασίας, ενώ αρκετό κόσμο μαζεύουν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς στην γνωστή «Τεχνόπολις». 

Τρία «κεφάλαια» που αν ολοκληρωθούν ομαλά, όπως προβλέπουν τα σχέδια, θα βελτιώσουν σημαντικά την ταλαιπωρημένη ελληνική πρωτεύουσα. Τα νότια προάστια θα γίνουν σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους. Για να πάρουν σάρκα και οστά όλα αυτά, φυσικά, χρειάζεται βούληση και σωστές κινήσεις από την πλευρά του κράτους. Πρέπει να γίνουν επιτέλους τα αυτονόητα. Οι Αθήνα και οι πολίτες της το αξίζουν.





* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου