29/6/13

Οι δύο όψεις των μεταναστών


Του Γιάννη Μπελεγρίνη


«Όλοι οι ξένοι είναι κακοί» λένε με πάθος οι (άκρο) δεξιοί. «Μην ακουμπάτε κανένα μετανάστη, είναι όλοι καλοί» φωνάζουν από την άλλη πλευρά οι (άκρο) αριστεροί. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; 

Βλέποντας, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να πανηγυρίζει σε εκδήλωση στην Αμερική, σχετική με το NBA, μόνο ευχάριστα συναισθήματα μπορούν να σου δημιουργηθούν. Η εικόνα του να χαμογελά πλάι στην Ελληνική σημαία, είναι ίσως μια από τις πιο αισιόδοξες εικόνες που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για  ένα παιδί με καταγωγή από την Νιγηρία, που ήρθε στην Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια. Αντιμετώπισε μαζί με την οικογένεια του πολλές οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο δεν άφησε την μεγάλη του αγάπη, το μπάσκετ. Το ταλέντο του έφτασε μέχρι τους υπευθύνους του NBA, και τελικά κατετάγει στο Νο15 του Draft. Τα δικαιώματα του απέκτησαν οι Μιλγουόκι Μπακς και δεν αποκλείεται –αν και νεαρός στην ηλικία- σύντομα να τον δούμε να παίζει στο κορυφαίο μπασκετικό πρωτάθλημα του πλανήτη. 

Το παράδειγμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι όλοι οι μετανάστες «βάρος» για την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που ζουν στην χώρα μας βγάζοντας τίμια το ψωμί τους, για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους. Δεν ενοχλούν κανέναν, δεν έχουν προβατική συμπεριφορά και σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι πολύ καλού επιπέδου. Αρκετοί από τους ξένους που ζουν στην Ελλάδα μάλιστα πρωτεύουν σε επίπεδο σπουδών ή σε επίπεδο επαγγελματικό, όπως ο Γιάννης από την Νιγηρία. Είναι άνθρωποι που κάνουν την κοινωνία μας καλύτερη. 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αναμφισβήτητα και η πιο… σκοτεινή πλευρά του νομίσματος. Μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα, δεν εργάζονται και όπως είναι λογικό, για να επιβιώσουν καταφεύγουν σε εγκληματικές πράξεις. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την δολοφονία, για μία βιντεοκάμερα, του 44χρονου πατέρα στο κέντρο της Αθήνας, από παράνομο μετανάστη, την ώρα που πήγαινε την γυναίκα του στο μαιευτήριο. Ο καθένας από εμάς μπορούσε να βρισκόταν στην θέση του. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την 15χρονη Μυρτώ από την Πάρο, η οποία κακοποιήθηκε βίαια από έναν Πακιστανό, το περασμένο καλοκαίρι. Μετά από πολύμηνη νοσηλεία, η άτυχη Μυρτώ έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο των ΗΠΑ για να συνεχίσει την δύσκολη θεραπεία της. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει στο ότι το πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, λόγω κάποιων παράνομων μεταναστών, είναι πολύ έντονο. 

Από όλες αυτές τις ευχάριστες και δυσάρεστες ιστορίες, βγαίνει εύκολα ένα συμπέρασμα το οποίο πιθανότατα έχετε στο μυαλό σας, όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο. Ότι δεν υπάρχουν μόνο καλοί ή μόνο κακοί ξένοι. Χαίρω πολύ, θα μου πείτε. Αυτό ισχύει άλλωστε και για τους Έλληνες και για όλους τους λαούς. Γιατί όμως καμία από της δύο αντίπαλες πλευρές, που αναφέρονται στην αρχή του άρθρου, και… τους αρέσει να ασχολούνται με τους μετανάστες, δεν «βλέπει» αυτό το τόσο απλοϊκό συμπέρασμα; Γιατί, πολύ απλά, δεν θέλουν να το δουν ή μάλλον δεν καίγονται να το.. πολύ αναλύσουν δημόσια. Το μόνο που θέλουν είναι στρατούς υπέρ και κατά των μεταναστών. Χωρίς περιθώρια για διάλογο. Με μόνο «οδηγό» την βία και την πόλωση. 

Όπως είναι φυσικό, σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, η πόλωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Και τα –ήδη μικρά- περιθώρια για ουσιαστικό διάλογο σχεδόν εξανεμίζονται. Αλλά έτσι και αλλιώς, ποιος νοιάζεται για τον διάλογο...



* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/6/13, 2:20 π.μ.

    comments from eglimatikotita.gr



    koukouroukou 6/29/2013 1:03 μ.μ.
    Μην ακουμπάς την Ελληνική σημαία ρε ΣΚΑΤΟΜΑΥΡΕ ΝΕΓΡΟΠΙΘΗΚΑ!!
    ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ!!!



    Ανώνυμος
    O Γιάννης Αντετοκούνμπο που μας τα ζαλίζετε τελευταία, σε συνέντευξη του είπε πως η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο κομμάτι για αυτόν αλλά η πατρίδα του είναι η Νιγηρία (ή Σομαλία δεν θυμάμαι τί είπε) από όπου είναι οι γονείς του. Τί δεν καταλαβαίνετε ευαισθητούληδες ;



    Ανώνυμος
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ...
    ΤΑ "ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ" ΠΟΥ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΝΕ ΜΙΓΑΔΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝΝΤΗΝ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΙΞΙΑ



    Ανώνυμος
    Τώρα θα γίνει Αμερικανός, μαζέψτε τα σάλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/6/13, 2:21 π.μ.

    one more..


    Νίκος Σ.Α Ανθούλα · Top Commenter

    Τα καλά παιδιά δεν απαρνούνται τους προγόνους και την φυλή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/6/13, 2:41 π.μ.

    And one more from me...

    If being a "good kid", or talented at something, or hardworking is the criterion for entry and roots into the country... then there would be billions of people eligible.

    The only criterion is what does it do for the ethnos and the country.
    My answer to this question is absolutely NOTHING.
    As far as the NBA... that is a personal achievement (with Greek public treasure). Does not do a thing for the country. As far as hard work... we have plenty of those. As far as talent...
    I vote for doing everything possible to motivate and entice our "lost generations " of "self-exiled kids to come back to the motherland.
    If there is a position - from worker to scientist - that we need to fill, I want it filled by recruiting a Greek from Argentina. A Greek from Brazil, a Greek from the USA and so on.
    DO you understand me???
    The lathros - good people as they may be - are going home.
    All of them.
    For many reasons with the era of the fat cows being over is the least.
    We will re-check every single one - EVERY SINGLE ONE -of the ones that got Greek citizenship Including those that clamed "greekness" when they got in (i.e Simitis elections, Operation Chrysomalo Deras/Georgia, marriages', etc).
    It will be public treasure well spent.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/6/13, 3:17 π.μ.

    "Αλλά έτσι και αλλιώς, ποιος νοιάζεται για τον διάλογο..."

    My read is that we are long past the 'dialogo" phase.
    Those of us that have awaken have realized that our humanity - and that of our ethnic group - has been used against our genos.
    We remember the statements - not arguments - that we can't leave children with no schooling. So we paid (we the citizens with our public treasure) to educate the lathros' kids. And what did we get? more demands from their enablers.... we now should give them "ithageneia" because they went to school (because we were human and generous enough to let them attend with our tax-payer money). And when the Areios Pagos said it's unconstitutional we got a barrage of comercials on the TV with foreign children with beautiful eyes telling us that we should give them "itageneia" and that we can't let these children go without "ithageneia".
    Well guess what.
    NO... I will NOT give them anything. (They have the option of taking their parents ithageneia and going back to their countries. They should take that option).
    Guess what... Greek kids have beautiful eyes too.
    I will keep the ithageneia and the citizenship for them.
    And the Greek kids living abroad? I will keep citizenship for them.
    And ithageneia.
    I have concluded that "MY HUMANITY WILL NEVER BE USED AGAINST MY GENOS"
    So screw the dialogo.
    Nemecis-Chicago-USofA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/6/13, 11:48 π.μ.

    Αρθογράφε γιατί λες χωρίς περιθώρια για διάλογο και μόνο οδηγό της βία. Όπως βλέπεις πιο πάνω οι φασίστες ακροδεξιοί έχουν επιχειρήματα...χαλάνε την φυλή λερώνουν την χώρα,είναι σκατόμαυροι κτλ κτλ.Απ την άλλη όμως λες πως αυτοί που βοηθάνε είναι ακροαριστεροί.Δεν διαφωνώ αλλά δεν είναι μόνο οι ακροαριστεροί(φυσικά και αυτοί καλά κάνουν). Το να βοηθάς ανθρώπους δεν νομίζω να σε κάνει ακραίο.Το ότι γίνονται διαρκώς πορείες και αντιρατσιστικές εκδηλώσεις σε όλο το κόσμο άρα και στην ελλάδα είναι ΒΙΑ; Ή μήπως είναι ακραίο; Ή μήπως δείχνει ότι δεν θέλουμε διάλογο. Όπως και να έχει όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή θέση πάνω στο θέμα και σε αυτό δεν χωράν περιθώρια συζήτησης...Είμαστε όλοι άνθρωποι και καλό θα ήταν να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας.Το ότι κάποιοι έτυχαν να γεννηθούν σε μη ευνοικό μέρος για να ζήσουν είναι θέμα που μας αφορά όλους μας γιατί όλοι είμαστε υπεύθυνοι.Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ο μέσος φασίστας λόγο της νοημοσύνης του και όποιος μπορεί κάνει τα στραβά μάτια.Μάλλον δεν έχεις βρεθεί σε κάποια αντιρατσιστική εκδήλωση για να γράφεις ότι γράφεις αν και μου φαίνεται πολύ παράξενο γι αυτό θα ήταν καλύτερα να προσέχεις τι λες.Η μάνα μου πχ δεν είναι ακροδεξιά,είναι μια απλή φιλήσυχη πολίτης και τάσσεται κατά του ρατσισμού...δεν στέκουν αυτά που λες και δεν καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι πάνω- πάνω αναγνώστες που σχολίασαν στην αναδημοσίευση του άρθρου στο eglimatikotita.gr αποδεικνύουν ότι δυστυχώς δεν θέλουν διάλογο. Τώρα όσον αφορά τις αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις, δεν νομίζω να λέει κάπου το κείμενο ότι είναι κακές. Κακή είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η τυφλή υπεράσπιση των μεταναστών, χωρίς διάλογο, ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς έχουν υποπέσει σε εγκληματικές πράξεις. Όπως λάθος είναι, πάλι από την οπτική μου, η τυφλή εναντίωση κατά των μεταναστών, γενικά και αόριστα. «Δεν υπάρχουν μόνο καλοί ή μόνο κακοί ξένοι», αυτή είναι η ουσία του άρθρου που πρέπει να καταλάβουμε. Με ψυχραιμία και χωρίς φανατισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή