15/6/13

Οι χλιαροί δεν κερδίζουν



 Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Μετά το απότομο κλείσιμο της ΕΡΤ, πολίτες και πολιτικοί έχουν χωριστεί σε δύο πλευρές. «Υπέρ» και «κατά» του κλεισίματος. Σε πολιτικό επίπεδο, κάποια από τις δύο πλευρές θα βγει σίγουρα κερδισμένη και θα ανεβάσει τα ποσοστά της. Βενιζέλος και Κουβέλης αντέδρασαν όμως, πάλι, χλιαρά.


Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, θα έπρεπε να διαχειριστούν διαφορετικά την όλη υπόθεση γύρο από το λουκέτο στην κρατική τηλεόραση. Ο ένας δρόμος, θα ήταν να στηρίξουν ανοιχτά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά. Η άλλη επιλογή, θα ήταν να ισχυριστούν πως το «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» δεν στέκει στην πολιτική, να ταχθούν αντίθετοι στο κλείσιμο της ΕΡΤ και να αποχωρήσουν την ίδια μέρα από την κυβέρνηση, προκαλόντας εκλογές. Και στις δύο περιπτώσεις, θα μπρούσαν να υποστηρίξουν την στάση τους με επιχειρήματα.

Βενιζέλος και Κουβέλης, δεν επέλεξαν κανέναν από αυτους τους δύο ξεκάθαρους δρόμους. Αποφάσισαν, όπως έχουν ξανά κάνει στο παρελθόν, να πάνε στην λογική του «ναι μεν, αλλά». Λένε ότι είναι κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ, αλλά την ίδια ώρα συνεχίζουν να στηρίζουν την Κυβέρνηση. Νομίζω ότι η αντίδραση τους αυτή, είναι –τουλάχιστον- ερασιτεχνική και θα οδηγήσει τα κόμματα τους σε ακόμα χαμηλότερα ποσοστά.

Παρακολούθησα χτες την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γήπεδο της Δάφνης. Σε ένα γήπεδο, γεμάτο από κόσμο. Δεν ξέρω πως κατάφεραν να τους μαζέψουν. Γιατί, φαντάζομαι, αυτή την περίοδο είναι λίγο δύσκολο να μαζέψεις «γαλάζιο» κοινό. Σημασία έχει πάντως ότι τους μάζεψαν. Η Νέα Δημοκρατία θα απορροφήσει –όπως και η Χρυσή Αυγή- τους πολίτες που βλέπουν με καλό μάτι το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Και μην ξεχνάμε και κάτι ακόμα, για να δούμε και σε λίγο πιο μακρινό ορίζοντα: Ο Σαμαράς θα κριθεί τελικώς, για το συγκεκριμένο θέμα, όταν ανοίξει η «νέα ΕΡΤ». Η τάση του κόσμου εκείνη την στιγμή είναι που θα έχει την μεγαλύτερη σημασία. Αν το νέο μοντέλο είναι καλύτερο από το παλιό, θα χρεωθεί ο ίδιος την επιτυχία, και επειδή σαν λαός ξεχνάμε και γρήγορα, ουδείς θα θυμάται τις τωρινές συγκεντρώσεις του κόσμου έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Από την άλλη, αν η «νέα ΕΡΤ» είναι χειρότερη από την παλιά, είναι δεδομένο ότι ο Σαμαράς και το κόμμα του θα χρεωθούν 100% την αποτυχία του εγχειρήματος, με ότι αυτό θα σημαίνει. Όλα αυτά βέβαια, αν φτάσουμε μέχρι εκεί, και δεν έχουμε στο ενδιάμεσο πρόωρες εκλογές. Γιατί όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Στην αντίπερα όχθη, τα υπόλοιπα κόμματα, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, απορροφούν όλους αυτούς που είναι κατά του κλεισίματος. Την ερχόμενη Δευτέρα, στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα, θα είναι και μια καλή ευκαιρία για να δούμε την δυναμική που έχει (ή δεν έχει) αναπτύξει.

Όπως γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, οι μεν θα απορροφήσουν τους «υπέρ του κλεισίματος», οι άλλοι αυτούς που είναι «κατά». Το σίγουρο είναι ότι δεν θα κερδίσουν οι χλιαροί. Οι Βενιζέλος και Κουβέλης, με την μη ξεκάθαρη στάση τους, θέλουν να πατήσουν σε δύο βάρκες. Κινδυνεύουν, ωστόσο, να βρεθούν τελικά στο νερό…


* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του DOMINO, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου