30/5/13

Καν’ το όπως το Μονακό



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Για να σταθμεύσει κάποιος το σκάφος του στην μαρίνα του Μονακό, το Σαββατοκύριακο που διεξάγεται εκεί ο διάσημος αγώνας της Formula 1, κοστίζει όσο ένα τεσσάρι διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Πολλά χρήματα, για μια θέση πάρκινγκ. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα που καίγεται για έσοδα αφήνει… το δικό της Μονακό να αραχνιάζει.

Αναφέρομαι στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η ιστορία του λίγο- πολύ γνωστή. Οι εγκαταστάσεις εκεί σταμάτησαν να λειτουργούν πριν από περίπου 10 χρόνια και από τότε ο εν λόγω χώρος παραμένει πλήρως ανεκμετάλλευτος. Και μιλάμε για το μεγαλύτερο οικόπεδο στην Ευρώπη.

Ας υποθέσουμε ότι γίνεται στην συγκεκριμένη περιοχή μια παραθαλάσσια πίστα της Formula 1, όπως αυτή που είδαμε στο Μονακό, πριν λίγες μέρες. Φανταστείτε μόνο μια εικόνα: Καλοκαίρι, ήλιος, τα μονοθέσια να βγαίνουν από τον χώρο του Ελληνικού και να συνεχίζουν τον αγώνα τους σε ένα κομμάτι της παραλιακής, ακριβώς δίπλα στην θάλασσα. Μια εικόνα που από μόνη της αποτελεί διαφήμιση για την χώρα μας προς το εξωτερικό. Αυτή η εικόνα λοιπόν, για ένα σαββατοκύριακο κάθε χρόνο θα μεταδίδεται live σε πάρα πολλές χώρες παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, το κράτος μπορεί να φτιάξει μία μαρίνα κατά μήκος της παραλιακής όπου μεγιστάνες από όλα τα μέρη του πλανήτη, εκείνες τις μέρες, θα σταθμεύουν τα πολυτελή κότερα τους. Θα πληρώνουν (πολλά) για μια θέση εκεί. Και τα χρήματα φυσικά θα πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία. Υπολογίστε και τους τουρίστες που θα έρθουν εκείνες τις μέρες για να συνδυάσουν τις διακοπές τους, βλέποντας και τον αγώνα.

Με σωστή διαχείριση, το κράτος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οικονομικά την πίστα ολόκληρο τον χρόνο, πέρα από τον ετήσιο αγώνα της Formula 1. Διοργανώνοντας μηχανοκίνητους αγώνες, τόσο σε αθλητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο απλού κόσμου, που θα θελήσει να πληρώσει το αντίτιμο και να τρέξει στην πίστα με αυτοκίνητο. Θα μπορούσαν επίσης να γίνουν συναυλίες στην τεράστια έκταση που υπάρχει στο Ελληνικό. Μέχρι τώρα τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει.

Για να καταλάβει κανείς το πόσο εκμεταλλευόμαστε κάποια πράγματα στην Ελλάδα, δεν είναι ανάγκη να δει μόνο το τι γίνεται (ή τι δεν γίνετε καλύτερα) στο πρώην αεροδρόμιο. Αρκεί να πάει λίγο πιο βόρια, στο αθλητικό συγκρότημα του ΟΑΚΑ, μια μέρα που δεν διεξάγεται κάποιος αγώνας. Μία λαϊκή έκφραση αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα που θα δει εκεί: Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε. Μία έρημη έκταση, χωρίς φωτισμό, με ελάχιστους ανθρώπους να κυκλοφορούν εκεί. Ένας χώρος που επίσης το κράτος θα μπορούσε να τον εκμεταλλευτεί με πάρα πολλούς τρόπους, αλλά κανείς από τους αρμόδιους δεν δείχνει να ενδιαφέρεται.

Η παντελής έλλειψη προγραμματισμού σε αυτή την χώρα δυστυχώς φαίνεται σε κάθε ευκαιρία. Είναι βέβαιο, ότι όσο δεν υπάρχει κάποιος να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, τα φώτα, όπως στο ΟΑΚΑ και στο Ελληνικό, θα παραμένουν σβηστά.




* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του DOMINO, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου