6/12/13

Η χώρα του «αγαπούλα»

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μπήκαν στην ζωή μας τα στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Από πιο πριν ήταν κοινό μυστικό. Απλά τότε τα στοιχεία ήταν πιο «βαριά». Μέχρι σήμερα ο φάκελος έχει ανοίξει πολλές φορές. Ωστόσο, καμία ομάδα δεν έχει τιμωρηθεί, ενώ οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να ζουν ανάμεσα μας. Δικαιωμένος δηλώνει τώρα και ο Μάκης Ψωμιάδης, μετά την χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου.

Μετά από πολλά πήγαινε- έλα στα δικαστήρια, βγήκε η απόφαση για τον, πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ, Μάκη Ψωμιάδη και τους υπόλοιπους κατηγορουμένους για υποθέσεις στημένων αγώνων. Τελικά, ο Μάκης Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκιση με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση και πρόστιμο 35.000 ευρώ (εξαγοράσιμη ποινή με 5 ευρώ ανά μέρα). Προφυλακίστηκε, λόγω της υπόθεσης της υπεξαίρεσης χρημάτων από τα ταμεία της ΑΕΚ. Αλλιώς, θα ήταν από χτες ελεύθερος, καθώς λόγω της προφυλάκισης του όλο αυτόν τον καιρό και των μεροκάματων που έκανε στη φυλακή, έχει εκτίσει την ποινή του!

Συγκεκριμένα, ο Μάκης Ψωμιάδης κρίθηκε αθώος για τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αθώος για παράνομο στοιχηματισμό, ένοχος για απόπειρα εκβιασμού κατ' επάγγελμα και συνήθεια σε βαθμό κακουργήματος, κι ένοχος για δωροδοκία και δωροληψία κατ' εξακολούθηση σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. «Είμαι αθώος από όλα και φάνηκε. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί κατέπεσε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης» δήλωσε ο ίδιος.

Οι ποινές για τους συγκατηγορούμενους του: ο Θωμάς Μητρόπουλος καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση και 30.000 ευρώ πρόστιμο. Ο Κωνσταντίνος Ριαβόγλου σε 4,5 χρόνια με αναστολή και 40.000 ευρώ. Ο Διονύσης Κωτούλας σε 2 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ο Περικλής Αμανατίδης καταδικάστηκε σε 2 χρόνια με αναστολή. Αθώοι λόγω αμφιβολιών είναι οι υπόλοιποι από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους.

Σημειώνεται, ότι όλοι οι ένοχοι μένουν ελεύθεροι - εκτός του Ψωμιάδη λόγω ΑΕΚ - μέχρι την έφεση. Σε περίπτωση που δεν «πέσει» η ποινή τους, τότε θα ισχύει η εξαγορά της τελικής ποινής που θα τους επιβληθεί, με αντίτιμο 5 ευρώ ημερησίως. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπαίνουν φυλακή!

Είναι σεβαστή η απόφαση της δικαιοσύνης. Αυτό είναι, άλλωστε, το αρμόδιο κρατικό όργανο για να επιβάλει ποινές. Αξίζει όμως, να αναφέρουμε και την άλλη πλευρά. Διότι τα στοιχεία για την περιβόητη ποδοσφαιρική «παράγκα», έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην δημοσιότητα, εδώ και πολλά χρόνια. Αντίστοιχες υποθέσεις, φυσικά, διαδραματίζονται και σε άλλες χώρες. Η διαφορά είναι ότι εκεί η δικαιοσύνη έκρινε διαφορετικά, έλαβε υπόψη τα στοιχεία και τιμώρησε άμεσα παράγοντες, διαιτητές και ομάδες.

Στην Ελλάδα, στοιχεία βγαίνουν στην δημοσιότητα, γίνεται λίγο ντόρος στα πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων, ασχολείται και καμία τηλεοπτική εκπομπή και μετά το θέμα κλείνει. Θυμίζω ότι το 2011 είχαμε ακούσει όλοι τις σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες, στις οποίες φαινόταν το πώς λειτουργεί το ποδοσφαιρικό παρασκήνιο. Με ονόματα… και διευθύνσεις. Στην ουσία τίποτα δεν άλλαξε. Όπως δεν είχε αλλάξει και μερικά χρόνια πιο πριν, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Με τις πρώτες τηλεφωνικές συνομιλίες, τις οποίες τότε είχε βγάλει στην δημοσιότητα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

Παραθέτω παρά κάτω, ένα μικρό βίντεο στο οποίο μιλά ο Ντέμης Νικολαίδης. Περιγράφει την συνάντηση του ίδιου, με ποδοσφαιρικό παράγοντα, και ο οποίος παράγοντας του περιέγραψε τότε, το πώς στήνονται τα ματς στην χώρα μας. Το βίντεο είναι από την εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας» του Κώστα Βαξεβάνη. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας, για να δείτε ολόκληρη την συγκεκριμένη εκπομπή εδώ: Πρώτο μέρος- Δεύτερο μέρος- Τρίτο μέρος. Στη συνέχεια, βγάλτε τα συμπεράσματα σας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου