28/11/13

Δεν σου κάνω τον άγιο

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Μάλλον, είναι άγιοι. Ναι, οι Eερείς. Δεν εξηγείται αλλιώς, αυτό που προβλέπει η νέα τροπολογία, η οποία ήδη ψηφίστηκε «αθόρυβα» στη βουλή. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, λέει, δεν θα μπορούν στο εξής να κάνουν έλεγχο στα οικονομικά της Εκκλησίας. Ακόμα και αν γίνει κάποια καταγγελία. Ακόμα και αν δοθεί εντολή από κάποια αρμόδια υπηρεσία. Οι Ιερείς στην Ελλάδα, θα λογοδοτούν… μόνο στον θεό.

Μόνος τρόπος για να ελεγχθουν τα οικονομικά της Εκκλησίας στην Ελλάδα, θα είναι να υπάρξει υπουργική απόφαση. Και μάλιστα 2 υπουργών. Του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Θα είναι στο χέρι της πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή, το πότε θα ελέγχονται τα «ιερά οικονομικά». Κάθε 1 χρόνο, κάθε 10 χρόνια, κάθε 20 χρόνια, ποτέ, όποτε επιθυμεί.

Αλλά ας υποθέσουμε (είμαστε καλοπροαίρετοι) ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει υπουργική απόφαση από τους 2 υπουργούς για να γίνει οικονομικός έλεγχος στην Εκκλησία. Αυτό, νομίζω, θα θυμίζει λίγο τις επιθεωρήσεις που γίνονται… στα ελληνικά στρατόπεδα. Όπου το εκάστοτε στρατόπεδο που υποτίθεται πως θα ελεγθεί, γνωρίζει από κανένα μήνα πριν, ότι θα γίνει αυτό. Και τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα εκείνες τις μέρες. Κάπως έτσι θα είναι και στην περίπτωση μας: θα βγαίνει η κυβέρνηση και θα λέει «μάγκες ερχόμαστε να σας ελέγξουμε τώρα». Δεν ξέρω τι είναι πιο υποκριτικό. Η περίπτωση με τα στρατόπεδα ή με την Εκκλησία. Ίσως και τα δύο.

«Ε εντάξει, οι Ιερείς κάνουν λειτούργημα, δεν μπορούν να ελέγχονται λες και είναι κάποια εταιρία», μπορεί να πουν κάποιοι. Μάλιστα. Τον περασμένο Αύγουστο είχαμε γράψει –με αποκαλυπτικά στοιχεία- εδώ στο Domino, για τις Ιερές μπίζνες. Είχαμε μιλήσει για τις αγοραπωλησίες ακινήτων τις οποίες κάνει η Εκκλησία. Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των ακινήτων της «Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών» είναι εντυπωσιακός! Μόνο στην Αθήνα, η κεντρική υπηρεσία της Εκκλησίας διαθέτει 171 κατοικίες και 200 καταστήματα. Πάνω από 50 καταστήματα βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα των επαγγελματικών χώρων στην Αθήνα υπολογίζονται σε 34.459 και στη Θεσσαλονίκη σε 25.500.

Όλα αυτά τα ακίνητα τα διαχειρίζεται και τα εκμεταλλεύεται η Εκκλησία, σαν να είναι κοινή εταιρία. Στο επίσημο site της «Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών» (κλικ εδώ), μπορείτε μάλιστα να δείτε απευθείας, τα διαθέσιμα ιερά ακίνητα αυτή την περίοδο και να… διαλέξετε αυτό που σας αρέσει. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Εκκλησία διαθέτει «χρυσά» ακίνητα σε περιοχές με ιδιαίτερα υψηλές τιμές, όπως το Κολωνάκι, τη Βουλιαγμένη και την πλατεία Συντάγματος. Στην κατοχή της είναι, για παράδειγμα, και το παλαιό υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα, μη ρωτήσετε τι σχέση έχουν οι «εκπρόσωποι του θεού», με τις αγοραπωλησίες ακινήτων και πως κολλούν αυτά τα δύο.

ΥΓ: Για να μη το ξεχάσω. Με την παραπάνω τροπολογία που λέγαμε, οι Ιερείς εξαιρούνται και από το πρόγραμμα κινητικότητας, το οποίο ισχύει για τους άλλους Δημοσίους Υπαλλήλους. Δεν σου κάνω τον άγιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου