20/9/13

«Ψεκασμένη» αστυνομία

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Έχουν γραφτεί αμέτρητα κείμενα για την Ελληνική Αστυνομία. Νομίζω ότι σε μια χώρα προβληματική σε πολλούς τομείς, η αστυνομία της δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Είναι και αυτή, σε μεγάλο βαθμό, προβληματική. Ας μαζέψουμε μερικά περιστατικά που συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα και τα οποία αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα όργανα της τάξης.


Είχαμε πριν λίγες μέρες την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Στο συγκεκριμένο περιστατικό η αστυνομία ήταν παρούσα. Αλλά δεν ενήργησε όπως θα έπρεπε, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στο σημείο, παρακολουθούσαν τις συμπλοκές χωρίς να επέμβουν όταν θα έπρεπε. Το κακό τελικά έγινε.

Η πλευρά της αστυνομίας υποστηρίζει, πως τα άτομα τα οποία τσακώνονταν μεταξύ τους ήταν πάρα πολλά, και για αυτό οι λίγοι αστυνομικοί που βρίσκονταν μπροστά δεν επενέβησαν. Από την άλλη πλευρά, πολύ εύκολα μπορεί να φέρει κάποιος ως αντεπιχείρημα, ότι και στις πορείες οι αστυνομικοί είναι συνήθως αριθμητικά λιγότεροι από τους διαδηλωτές, ωστόσο πολλές φορές τους έχουμε δει να ορμάνε προς το πλήθος. Με εντολή ανωτέρων ή χωρίς. Εκείνο το μοιραίο βράδυ στο Κερατσίνι, γιατί… φοβήθηκαν να επέμβουν έγκαιρα;

Επειδή είναι και πρόσφατο, δεν μπορώ να ξεχάσω την εικόνα διαδηλωτή πριν από λίγες μέρες, τον οποίο τον έσερναν από τα πόδια (!) αστυνομικοί, ενώ αυτός ήταν πεσμένος κάτω. Έγινε κατά την διάρκεια πορείας, με άλλους διαδηλωτές τριγύρω φυσικά. Εκεί οι αστυνομικοί δεν φοβήθηκαν την πολυκοσμία και έδειξαν μάλιστα υπερβάλλουσα αγριότητα. Το ακόμα πιο αξιοπερίεργο, είναι ότι αφού τον έσυραν τον συγκεκριμένο άνθρωπο για αρκετά μέτρα, μετά τον άφησαν –χωρίς να κάνουν σύλληψη- και έφυγαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Λες και το έκαναν απλά για να ξεδώσουν. Χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος.

Ακόμα ένα περιστατικό που συνέβη τις τελευταίες μέρες και δείχνει πως η αστυνομία χρειάζεται επειγόντως «restart» είναι αυτό με τους μπασκετμπολίστες του Πανιωνίου. Τέσσερεις ξένοι αθλητές του Πανιωνίου (Λάντον Μίλμπουρν, Κέβιν Λάνγκφορντ, Γκι Μισέλ και Ούρος Ντούβνιακ) μετακινούνταν με αυτοκίνητο, σε Αθηναϊκό δρόμο. Η αστυνομία τους σταμάτησε για έναν τυπικό έλεγχο, αυτοί δεν μίλαγαν ελληνικά για να συνεννοηθούν μαζί τους και τόσο απλά τους πέρασαν χειροπέδες και κατέληξαν στο αυτόφωρο. Σου λέει, και οι 4 ξένοι, οι 3 από τους 4 σκουρόχρωμοι, ελληνικά δεν μιλάνε, μάλλον… λαθρομετανάστες θα είναι. Το ακόμα πιο αστείο της υπόθεσης, είναι ότι κατά την διάρκεια του όλου περιστατικού, από το σημείο πέρασε ο γκαρντ του Κολοσσού Ρόδου, Χριστόφορος Στεφανίδης, ο οποίος εξήγησε στους αστυνομικούς ότι πρόκειται για μπασκετμπολίστες του Πανιωνίου. Τελικά οι αθλητές κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα Πετρούπολης, από όπου μετά από λίγο αφέθηκαν ελεύθεροι.
Όλες αυτές οι περίεργες συμπεριφορές από την πλευρά των οργάνων της τάξης, μπορούν να ερμηνευτούν με δύο πιθανά σενάρια. Πρώτον, ότι πρόκειται για αστυνομικούς «γκαφατζήδες». Να το πάρουμε απόφαση, δηλαδή, ότι ένα μεγάλο μέρος των αστυνομικών στην χώρα μας είναι ακατάλληλο για να κάνει αυτή την δουλειά. Ότι η επιλογή τους όλα αυτά τα χρόνια δεν γίνεται με σωστό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι σε ψυχολογικές έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, έχει φάνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι των αστυνομικών στην Ελλάδα, είναι ακατάλληλο να κρατά όπλο.
Η δεύτερη ερμηνεία για τις περίεργες συμπεριφορές των αστυνομικών, είναι να δέχονται ανάλογες εντολές από ανωτέρους. Να έχουν εντολές να λειτουργούν… με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ανάλογα την περίπτωση. Για αυτό και βλέπουμε διαφορετική αντιμετώπιση από περιστατικό, σε περιστατικό.
Διαλεχτέ όποια από τις δύο ερμηνείες προτιμάτε. Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται και κάπου στη μέση. Η ουσία είναι ότι –ειδικά στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε- η αστυνομία οφείλει να είναι σωστή σε κάθε της κίνηση. Μέχρι τώρα, δεν το κάνει και τα «γιατί» παραμένουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου