25/6/13

Γύρω- γύρω όλοι, στη μέση ο Αντώνης



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Η τράπουλα ανακατεύτηκε για ακόμα μία φορά. Μόνο, που σε μια τράπουλα «παίζουν» πάντα τα ίδια φύλλα. Έτσι και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, μπορεί να έγινε ένα σχετικό… ανακάτεμα, όμως τα πολιτικά πρόσωπα -σε μεγάλο βαθμό- έμειναν τα ίδια.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν 43 άτομα. Δυστυχώς, το «καινούργιο» δεν ήρθε ούτε αυτή την φορά, καθώς τα 34 από αυτά τα πρόσωπα, τα έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες θέσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω πολιτικών μάλιστα, δεν έχει να επιδείξει κάποιο αξιοθαύμαστο πολιτικό έργο. Μόλις 9 άτομα του νέου κυβερνητικού σχήματος, δεν τα έχουμε ξανά δει σε αντίστοιχα πόστα.

Όλο αυτό το σκηνικό, σου δημιουργεί την εντύπωση, ότι έγινε περισσότερο για να βολευτούν κάποια άτομα σε κάποιες θέσεις, παρά για να βοηθήσουν έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Τόσο απλά, όπως μπορεί να το διακρίνει και ένα μικρό παιδί. Δηλαδή, σε κανέναν από την κυβέρνηση δεν πέρασε από το μυαλό, λέμε μήπως, να βάζανε και κανένα νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση; Έστω και για τα μάτια του κόσμου. Ούτε αυτό έγινε.

Είδαμε πάλι «ανακύκλωση» των ίδιων προσώπων. Και το να γίνεσαι υπουργός στην εποχή… της Τρόικας δεν είναι και ότι καλύτερο. Γνωρίζεις πολύ καλά, ότι οι περισσότερες αποφάσεις δεν θα περνούν από το χέρι σου. Αλλά ούτε αυτό φαίνεται να απασχολεί όλους αυτούς που βρέθηκαν σε κάποιο υπουργείο, μέσω του ανασχηματισμού. Μάλλον η καρέκλα είναι γλυκιά, ακόμα και αν κάθεσαι σε αυτή με δεμένα χέρια.

Πάμε και στο φαινόμενο που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Γιατί το να παίρνεις τόσο μικρό ποσοστό στις τελευταίες εκλογές και τελικά να έχεις τόσα πολλά στελέχη στην κυβέρνηση είναι όντως ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλαμβάνει μάλιστα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Είναι προφανές, ότι στο ΠΑΣΟΚ παίζουν τα «ρέστα» τους. Βλέπουν την δυναμική τους να πέφτει συνεχώς και ελπίζουν σε μια –έστω χλιαρή- ανάκαμψη της χώρας στο άμεσο μέλλον, έτσι ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να χαθούν εντελώς. Με βάση αυτό το σκεπτικό έμειναν στην κυβέρνηση, ακόμα και μετά την αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη, και τώρα μπήκαν με αρκετά πρόσωπα στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Υπενθυμίζεται, ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλαγε για την δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς. Τελικά, κατέληξε να είναι παράγοντας της κεντροδεξιάς.

Με αυτά τα δεδομένα θα πορευτεί –εκτός απροόπτου- η κυβέρνηση μέχρι της Γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν σε λίγους μήνες και μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώστε επίσης, πως του χρόνου τέτοιες μέρες θα έχουμε ευρωεκλογές, αλλά και τοπικές εκλογές. Ο δρόμος θα είναι (;) μακρύς.



* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του DOMINO, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου